Slider01 Slider02 Slider03 Slider04 Slider05

Vooruit met de psychologie!

Een club die zich sterk maakt voor de psychologie als wetenschap – klinkt goed, toch? De nieuwe Society for the Improvement of Psychological Science barst in elk geval van de ambitie.

Het zat de psychologie niet mee, de afgelopen jaren. Fraudezaken en vernietigende rapporten stapelden zich op. Maar de beroepsgroep heeft zich herpakt, met initiatieven als het Center for Open Science en het Reproducibility Project. En nu komt daar the Society for the Improvement of Psychological Science (SIPS) bij. Deze club wil onderzoekers bij elkaar brengen om het niveau van het onderzoek in de psychologie op te krikken. In juni vond de eerste bijeenkomst plaats, met zo’n 100 belangstellenden. Intussen hebben zich al meer dan 700 geïnteresseerden gemeld.

Rolf Zwaan, een van de initiatiefnemers: ‘We hebben SIPS opgericht om meer gewicht in de schaal te kunnen leggen bij het doorvoeren van veranderingen. Die zijn hard nodig. Het tij in de psychologie is namelijk nog niet helemaal gekeerd. Sommige oudere onderzoekers verzetten zich tegen de transparantie die wij bepleiten. Terwijl openheid en replicatieonderzoek toch de bouwstenen van een gezonde wetenschap vormen.’

Zo wil SIPS kijken hoe preregistratie bij tijdschriften kan worden afgedwongen. Ook over criteria bij het aannemen van nieuwe onderzoekers wordt nagedacht: moet bereidheid tot datadelen niet een harde eis worden? Daarnaast wil SIPS een platform creëren dat het mogelijk maakt experimenten en proefpersonen uit te wisselen. ‘Replicatie hoeft niet altijd achteraf’, legt Zwaan uit. ‘Je kunt ook bij aanvang vragen of iemand anders jouw experiment wil meenemen als die toch al proefpersonen verzamelt voor zijn eigen onderzoek. Dat maakt een publicatie natuurlijk veel sterker.’

SIPS verkeert nog enigszins in een opstartfase, maar de initiatiefnemers hebben plannen genoeg. Zomer volgend jaar staat in elk geval al de volgende bijeenkomst gepland.

www.improvingpsych.org

Gepubliceerd in De Psycholoog, oktober 2016.

  • Home
  • Diensten
  • Portfolio
  • Wie ben ik?
  • Voorwaarden
  • Contact
  • Design