Slider01 Slider02 Slider03 Slider04 Slider05

Mannen alleen royaal bij winst

Mannen zijn royaler dan vrouwen. Althans, als het geldbedrag dat zij inleggen verhoogd kan worden. En dat kun je evolutionair verklaren.

In hoeverre verschillen mannen en vrouwen in vertrouwen en betrouwbaarheid? Om dat uit te zoeken nam een groep Nederlandse psychologen 77 publicaties over de trust game en 15 publicaties over bilaterale gift-exchange games onder de loep. Bij beide games spelen twee mensen tegen elkaar. Deelnemer 1 krijgt een geldbedrag en moet beslissen hoeveel hij daarvan aan deelnemer 2 geeft. Dit wordt gezien als teken van vertrouwen. Speler 2 moet vervolgens beslissen hoeveel hij retourneert aan speler 1 – een teken van betrouwbaarheid.

Nu wordt ergens in deze games het ingelegde bedrag verhoogd. Bij de trust game is dat nadat speler 1 heeft bedacht hoeveel geld hij aan speler 2 wil geven. Bij de gift-exchange game is het nadat speler 2 heeft bedacht hoeveel geld hij aan speler 1 wil retourneren.

En dat verklaart waarschijnlijk de verschillende uitkomsten, zeggen de onderzoekers. Uit de meta-analyse van de trust-game-experimenten blijkt namelijk dat speler 1-mannen royaler zijn dan speler 1-vrouwen. In betrouwbaarheid doen de seksen niet voor elkaar onder. Maar de gift-exchange-experimenten laten precies het omgekeerde zien: géén sekseverschil in vertrouwen, maar wel in betrouwbaarheid. Mannen retourneren namelijk meer geld dan vrouwen.

De auteurs concluderen dat mannen alleen royaler zijn als ze denken dat dat winst oplevert – voor hun tegenspeler en/of voor henzelf. En dat kun je evolutionair verklaren, stellen ze, want mannen worden nu eenmaal gezien als degenen die voor vrouw en kind moeten zorgen. En die dus het geld binnen moeten brengen.

Akker, O.R. van den, Vugt, M. van, Assen, M.A.L.M. van, & Wicherts, J. (2018), Sex differences in trust and trustworthiness – A meta-analysis of the trust game and the gift-exchange game. PsyArXiv.

(Gepubliceerd in De Psycholoog, januari 2019)

  • Home
  • Diensten
  • Portfolio
  • Wie ben ik?
  • Voorwaarden
  • Contact
  • Design